Vrata, druženje s PD Grafičar

40. jubilej ob podpisu svečane listine o pobratenju med PD Grafičar in PD Delo

Ponosni na dosedanje delo in prijateljstvo, ki planince Grafičarja in Dela druži že od 1974. leta, danes obeležujemo 40. obletnico pobratenja med člani obeh društev. Prijateljske vezi so 16. septembra 1978 po že marsikateri prehojeni poti in druženju, prerasle v močno tovarištvo. Svečani listini o pobratenju obeh društev sta na Domu na Govejku podpisala takratna predsednika Vlado Osrečak in Slavo Milosavljević. Tako kot smo bogato praznovali okroglo obletnico druženja v Kamniški Bistrici pred štirimi leti, bomo tudi danes svečano, tu v osrčju gorenjskih hribov, obeležili svoj jubilej. Pred tem in po tem pomembnem datumu je vsakič znova, med prijatelji, stekla beseda o skupnih izletih in skupnih srečanjih. Za nami je mnogo skupnih prehojenih poti, od Rašice, Kisovca, Medvednice, hrvaških otokov, Mangrta, Blegoša, Cresa, Visa, Krka, Kuma, Nanosa, Kapelske poti, Velebita, Triglava in mnogo, mnogo drugih. Ne samo zato, da bi sledili programu in razgibali korak, dobivali smo se tudi z zavestjo in željo, da tisto društvo, ki je pripravilo izlet, razkaže lepote svoje domovine. Izleti in srečanja so se kar vrstili, planinci smo se v gorah zbližali, zato ni bilo težko poleg stalnega druženja, podpisati še svečane listine.
In uspelo nam je. Čeprav se kdaj pa kdaj srečamo v okrnjenem številu, čeprav se izletov udeleži le peščica mladih in mlajših, čeprav veliko poti začrtamo tako, da jih zmorejo tudi seniorji, te pomembne vrvi, ki veže naše pobratenje, nismo pretrgali.
Tudi danes se bomo poklonili visokemu jubileju s poudarkom, da je takih in podobnih prijateljstev zelo malo ali jih pa sploh ni. Poleg pohodništva in planinarjenja bomo posebej praznovali tesno prijateljstvo, ohranjanje stikov, tudi tistih izven programa, ko smo si ogledali prijetno igro hrvaških planincev ali pa smo se srečali kar tako. Planinci obeh društev smo v štirih desetletjih zgradili pot med Ljubljano in Zagrebom in od Zagreba do Ljubljane in samo zato, ker smo vztrajali, smo marsikaj doživeli, videli in zapisali. To potrjujejo tudi neštete simpatične skupne fotografije.
Gre za tiste vrste druženja, ko na skupni poti vsaj za dan ali dva presežemo vsakdanje probleme, prisluhnemo prijatelju in se sprostimo v naravi.
Vsi dosedanji predsedniki obeh planinskih društev, vsi organizatorji in tisti člani, ki so tako ali drugače pripomogli k uspehu, čutijo enako, da ne gre le za srečanja, da ne gre le za spomin na listino, da gre za veliko več. To potrjujemo vedno, ko si nazdravimo tam nekje visoko v hribih ali v prijetnem zaledju planinske koče. Za obojestransko dolgotrajno navezo ne šteje le prehojena pot, predvsem prijateljstvo, ki ga postavljamo v ospredje. Vsako društvo zase je v 40. letih pobratenja in skoraj 45. letih druženja po svojih močeh in zaradi dobre volje in tudi spoštovanja do drugega dalo svoj dobrobit.
Za dobro organizirane izlete, ki so bili večinoma povezani tudi s kulturo in zgodovino, se moramo posebej zahvaliti vsem dosedanjim predsednikom in vsem predanim članom, brez katerih društvo Grafičar in Delo ne bi imeli tako bogate zapuščine.
V plodnih letih sodelovanja sta obe društvi prejeli kopico častitljivih priznanj in odlikovanj in ob jubilejih smo ponosno razvili svoj prapor.
Ob tej priložnosti iskreno čestitam vsem prisotnim z željo, da bomo skupaj prehodili še veliko zanimivih poti, in se družili, kar pomeni – iskreno prijateljstvo.

Vrata, 22. September Predsednik PD Delo
Resnik Dušan

Za povečavo klikni na posamezno sliko

Dragonja
Pivška jezera
Izlet v neznano 2021
Druženje PD Delo-Grafičar1
Sivka in Sv Urban
50 let društva
Krim, Gašperičev pohod
Rodica
Kofce, Veliki vrh
Občni zbor 2021
Korada 812m
Javorniki
Galetovec
Završnica.
Gašperičev pohod na Krim 2020
Trupejevo poldne 2020
Raskovec.
Matkov škaf 2020
Dolina Drage
Govejk
Občni zbor 2020
Primorska 2019
Izlet v neznano 2019
Dan PD Grafičar
Vršič
Govor
Cres, druženje s PD Grafičar
Krim 2019
Ogradi
Matkov kot
Vitranc
Predstava
Rogla, 2019
Brač
7 slapov
Smokuški vrh
Kopitnik
Občni zbor, 2019
Žbevnica, 2018
Medvednica, druženje 2018
Gledališka predstava, 2018
Vrata, druženje s PD Grafičar
Vrata 2
Gašperičev pohod, 2018
Kompotela, 2018
Češka koča, 2018
Trnovski gozd, 2018
Severni Velebit, srečanje s PD Grafičar 2018
Kisovec , druženje s PD Grafičar 2018
Jurčičev pohod, 2018
Sveta Trojica
Kopitnik 2018
Občni zbor 2018