Govor

Dragi naš prijatelj Slavo, dragi planinec in sodelavec

Tvoj dobrosrčen, vesel stik z vsakim znancem, prijateljem, planincem ali sodelavcem, je bil vsa leta tako naraven, igriv, iskren, največkrat nasmejan in tudi nemalokrat šaljiv, da ga nikdar ne bo mogoče izbrisati. Tvoje bogato, polno življenje, ki si ga nesebično delil tudi z nami, se je žal mnogo prezgodaj končalo. Onemeli smo, nismo mogli sprejeli krute resnice, da si nas zapustil. A isti hip se je pred nami prikazala slika tvoje vesele podobe. V društvu bo ostala praznina za prijateljem, ki nas je leta in leta vodil, učil, spodbujal, razveseljeval in opogumljal. Za prijateljem, ki smo ga imeli radi, prijateljem, ki se je z nami rad družil, ne le v hribih, tudi sicer. Naših skupnih poti žal ne bo več.
V rosnih letih, 1968. Leta, so imeli grafičarji Dela svoj planinski odsek pri Ljubljanski matici. Kmalu si se aktivno vključeval, naredil tečaj za mladinskega vodnika, vodnika za letne in zimske razmere. Kar nekaj let si bil načelnik mladinskega odseka. Sodeloval si tudi na orientacijskih tekmovanjih na republiški in takratni državni ravni. Ekipa je dosegala zavidljive rezultate. Prvič leta 1972 ste dobili plaketo mesta Ljubljana za 1. Mesto. Bil si tudi načelnik markacijskega odseka. Markirali ste pot Iški vintger-Krim, Krim-Rakitna in Kurešček-Mokrc-Krvava peč. Bil si tudi načelnik alpinističnega odseka.
Bil si med uspešnejšimi plezalci. Plezal nisi le doma, tudi v Paklenici, v Grčiji – v masivu Meteore in tudi v Himalaji.
Leta 1974 si bil pobudnik srečanj s planinci Grafičarja iz Zagreba. Leta 1975 je naše društvo prevzelo patronat nad šolo dr. Vita Kraigherja. Bil si odličen vodnik, vodil si jih v nižje gorje, zimske pohode, tudi na Triglav in bil tehnični vodja v planinskikh šolah. Za delo z mladino si leta 1976 prejel častni bronasti znak PZS. Bil si udeleženec srečanj Grafičar Zagreb, Mariborski tisk, Prebold-Delo na Kumu.
Dve leti (1977-1978) si bil predsednik društva in 1978. leta podpisnik svečane listine o pobratenju s PD Grafičarjem Leta 1981, ob deseti obletnici društva si skupaj z nami ponosno razvil društveni prapor in postal prvi praproščak Dela. Istega leta si nas vodil v Severno triglavsko steno – slovenska smer.
Za bogato delo v društvu si prejel številna priznanja, tudi zlati častni znak PZS in plakete ter priznanja PD Grafičar in hrvaške planinske zveze. Bil si planinec in alpinist, ki je znal hitro in zagnano, na nevsiljiv način organizirati in voditi izlete, ki nam bodo za vedno ostali v spominu. Na pohodih si bil med prvimi, s hitrimi koraki in z veliko energije si nas na duhovit in zabaven način popeljal do cilja. S teboj ni bilo nikdar dolgčas.
Kasneje so te pota za več let odpeljala v tujino. A vedno si se rad vračal v društvo, na naša srečanja, druženja in na občne zbore. Bil si in ostal boš naš zgled.

– 2 –

Slavo, hvala ti, ogromno si nam dal. Žal si odšel prerano, mnogo prerano se je končala tvoja bogata, razvejana življenjska pot. Del te poti smo bili tudi mi, člani planinskega društva Delo in ponosni smo na to.

Dragi Slavo, ni te več med nami, za vedno pa boš ostal v naših srcih. Ko se bomo planinci Dela sami ali pa skupaj z Grafičarji spet povzpeli po stezicah, ki smo jih nekdaj ubirali skupaj ali bomo uživali kje v hribih, takrat bomo še bližje tebi. Ostal boš naše sonce in naša luč. Slava ti.
Iskreno sožalje tvoji družini in vsem tvojim bližnjim.

Planinci PD Delo
10. september 2019

Za povečavo klikni na posamezno sliko

Dragonja
Pivška jezera
Izlet v neznano 2021
Druženje PD Delo-Grafičar1
Sivka in Sv Urban
50 let društva
Krim, Gašperičev pohod
Rodica
Kofce, Veliki vrh
Občni zbor 2021
Korada 812m
Javorniki
Galetovec
Završnica.
Gašperičev pohod na Krim 2020
Trupejevo poldne 2020
Raskovec.
Matkov škaf 2020
Dolina Drage
Govejk
Občni zbor 2020
Primorska 2019
Izlet v neznano 2019
Dan PD Grafičar
Vršič
Govor
Cres, druženje s PD Grafičar
Krim 2019
Ogradi
Matkov kot
Vitranc
Predstava
Rogla, 2019
Brač
7 slapov
Smokuški vrh
Kopitnik
Občni zbor, 2019
Žbevnica, 2018
Medvednica, druženje 2018
Gledališka predstava, 2018
Vrata, druženje s PD Grafičar
Vrata 2
Gašperičev pohod, 2018
Kompotela, 2018
Češka koča, 2018
Trnovski gozd, 2018
Severni Velebit, srečanje s PD Grafičar 2018
Kisovec , druženje s PD Grafičar 2018
Jurčičev pohod, 2018
Sveta Trojica
Kopitnik 2018
Občni zbor 2018