Program izletov za leto 2021

Program izletov je v informacijo. Zaradi situacije z COVIDOM-19 se prilagajamo priporočilom NIJZ.

Za ogled razlage cilja in značilnosti ture klikni na tekoči datum. S ponovnim klikom se oznaka zopet skrije

Vrh Staneta Kosca, bolj znan pod imenom Rašica, se nahaja severno od Ljubljane, natančneje nad vasjo Rašica in Dobeno. Z vrha na katerem stoji 17 m visok razgledni stolp se nam odpre lep razgled po večjem delu osrednje Slovenije, kjer najlepše vidimo Kamniško Savinjske Alpe.
Le nekaj metrov pod vrhom pa se nahaja tudi planinski dom, ki je odprt vsak dan.

Janče so 792 metrov visok vrh, ki se nahaja med reko Savo in dolino potoka Besnica. Z vrha, na katerem stoji planinski dom ter nekaj metrov pod njim še cerkev sv. Miklavža, se nam odpre lep razgled, ki seže na bližnje Posavsko hribovje, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Alp na severu in zahodu, proti jugu pa vse do Snežnika.

Tulove grede so del Velebitskega gorovja.Nahajajo se na njegovem južnem delu. Ni posebej visoko in ne posebej obširno. Gre za ogromne pravzaprav skalne balvane, kot bi jih neki velikan zrinil na kup. Skalovje je značilno oblasto.Skala je izredno čvrsta-čudovita za plezanje. V bližini so potekale borbe leta 1992. Naokoli so še mine zato se je treba držati označenih potk.Z vozilom se je treba zapeljati na gorski prelaz Vrhprag.Kjer se nahaja kapelica je izhodišče in celo žig.Nato nas potka povede nekako okoli Tulovih gred in prek skalovja v njegovo osrčje . V bližini so bili posneti kadri za znani film od Winetuja .Skale so celo označene. Kar zahtevna označena pot nas povede na vrh. Vmes so tudi zahtevni deli z jeklenicami. V eni uri smo gor . Razgled z vrha je veličasten.Vidimo seveda tudi morje.

Korada je razgleden vrh, ki se nahaja zahodno od reke Soče in severno oz. na severnem robu Goriških Brd. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico je lep pogled na večino gora nad reko Sočo, od njenega izvira do izliva v Jadransko morje. Z vrha se tako vidi skoraj vse od Triglava, Jalovca, Kanina, Krna in Matajurja do Svete Gore in Sabotina. Ob lepem vremenu lahko vidimo tudi Dolomite, Karnijske Alpe, že omenjene Julijce, Kamniško Savinjske Alpe, Golake in Snežnik.
Le nekaj minut hoje od vrha proti vzhodu pa opazimo cerkev svete Gerderce.

Veliki vrh je z višino 2088 m, najbolj zahodni dvatisočak v najdaljšem slovenskem grebenu – Košuti. Z Vrha, na katerem je vpisna skrinjica z žigom, se nam odpre lep razgled na osrednje Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, del Julijskih Alp ter na del Dravske doline v Avstriji.

Gora se nahaja nad Bohinjem v Spodnjih Bohinjskih gorah. Z vrha je lep pogled na Julijske Alpe in Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. V zimskem času je zelo priljubljena med turnimi smučarji. Vrh ima vpisno skrinjico.

Krim je 1107 m visoka gora, ki se dviguje južno od Ljubljanskega barja. Z vrha na katerem stoji planinski dom, ter večje število oddajnikov je lep razgled na del Julijskih Alp, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in Ljubljansko barje.

Dom pri izviru Završnice znan tudi pod planinska koča Iskra na Smokuški planini stoji na razgledni planini pod Begunjščico. V poletnem času na planini pasejo živino. Od koče je lep razgled proti Begunjščici in bližnjemu Srednjemu vrhu.

Sivka je travnat vrh, ki se nahaja na skrajnem zahodnem delu Polhograjskega hribovja. Z vrha se nam tako ob lepem vremenu odpre čudovit razgled, ki seže od Snežnika prek Javornikov do Škofjeloško Cerkljanskega hribovja in naprej do Julijcev, Karavank in Kamniško Savinjskih Alp.
Le nekaj metrov pod vrhom pa se nahaja tudi vpisna skrinjica z žigom.

Sljeme je s 1033 m najvišji vrh Medvednice, gore, ki se dviga severno od Zagreba. Z vrha na katerem se nahaja TV oddajnik in več gostinskih lokalov/planinskih domov je zaradi gozda omejen razgled (proti Gorjancem).

Pivka z okolico je zanimiva mešanica kamnitega Krasa in zelene Notranjske – presihajoča jezera, reka ponikalnica, vrtače in jame na eni strani ter prostrani zeleni gozdovi na drugi strani. Tu najdemo izjemne naravne danosti, saj več kot polovica občine leži na območju Nature 2000.

VRSTE IN VIŠINA ČLANARINE
A – polnoletna oseba: aktivni obiskovalec domačih in tujih gora z največjim obsegom ugodnosti60,00 €
A/d – družinski popust54,60 €
B – polnoletna oseba: aktivni obiskovalec domačih in tujih gora z osnovnim obsegom ugodnosti28,00 €
B/d – družinski popust22,60 €
B1 – polnoletna oseba: oseba, starejša od 65 let, z osnovnim obsegom ugodnosti21,00 €
S+Š – srednješolec ali oseba s statusom študenta, do vključno 26.leta starosti, z osnovnim obsegom18,50 €
S+Š/d – družinski popust15 €
P+O – predšolski ali osnovnošolski otrok in mladostnik8,00 €
P+O/d – družinski popust6,40 €
IN – oseba s posebnimi potrebami (oseba, ki ji je delno ali v celoti odvzeta poslovna sposobnost) z omejenim obsegom ugodnosti8,00 €
IN/d – družinski popust6,40 €
D – pridruženi član €

Člani, ki do 31. 1. 2021 poravnajo članarino za leto 2021, imajo neprekinjeno zavarovalno jamstvo. Članstvo traja od dneva včlanitve do 31. 1. 2022.