Program izletov za leto 2022

Program izletov je v informacijo. Zaradi situacije z COVIDOM-19 se prilagajamo priporočilom NIJZ.

Za ogled razlage cilja in značilnosti ture klikni na tekoči datum. S ponovnim klikom se oznaka zopet skrije

V gostišču Mngan v Domžalah

Dom Ušte – Žerenk je razmeroma nov planinski dom, ki se nahaja na severozahodnih pobočjih Slivne, ki je vrh južno od Limbarske gore. Od doma oziroma njegove bližnje okolice je lep razgled proti Limbarski gori, Moravški dolini in Kamniško Savinjskim Alpam. Pred vrati koče je vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom.

Limski kanal, tudi Limski zaliv ali Limski fjord, je okoli 9 km dolg in povprečno 600 m širok zaliv na zahodni obali Istre med Porečem oz. Vrsarjem na severu in Rovinjem na jugu. Limski kanal je pravzaprav potopljen del Limske doline (tudi Limska draga), ki se nadaljuje v notranjost Istre kot kraška dolina, v katero se občasno izliva potok Lim. Na prehodu s kopnega v morje, kjer se zaliv združi s cesto Koper-Pulj, ima Limski zaliv karakterističen izgled kanjona s stenami, visokimi okoli 100 m. Stene pa se počasi spuščajo in imajo pri vhodu v zaliv višino okoli 20 m. Poraščene so s sredozemskim grmičevjem. Na koncu zaliva, ki je bogat z ribami, so tudi umetna vzgajališča rib.

Lisca je razgleden vrh, ki se nahaja severno od Sevnice. Z vrha na katerem stoji meteorološka radarska postaja je lep razgled na Posavsko – Zasavsko hribovje, del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci, lep je tudi pogled na daljno Notranjko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik. Ob lepem vremenu pa se vidijo Julijci, kjer je najvišji Triglav, Kamniško Savinjske Alpe, del Karavank …

Tulove grede so del Velebitskega gorovja.Nahajajo se na njegovem južnem delu. Ni posebej visoko in ne posebej obširno. Gre za ogromne pravzaprav skalne balvane, kot bi jih neki velikan zrinil na kup. Skalovje je značilno oblasto.Skala je izredno čvrsta-čudovita za plezanje. V bližini so potekale borbe leta 1992. Naokoli so še mine zato se je treba držati označenih potk.Z vozilom se je treba zapeljati na gorski prelaz Vrhprag.Kjer se nahaja kapelica je izhodišče in celo žig.Nato nas potka povede nekako okoli Tulovih gred in prek skalovja v njegovo osrčje . V bližini so bili posneti kadri za znani film od Winetuja .Skale so celo označene. Kar zahtevna označena pot nas povede na vrh. Vmes so tudi zahtevni deli z jeklenicami. V eni uri smo gor . Razgled z vrha je veličasten.Vidimo seveda tudi morje.

Kordeževa glava bolj znana pod imenom Peca je najvišji vrh pogorja Pece. Nahaja se na meji z Avstrijo nad Mežiško dolino na Koroškem. Slovenci Peco poznamo predvsem zaradi pripovedke o kralju Matjažu in njegovi votlini na slovenski strani gore, Avstrijci pa imajo visoko v zgornja pobočja speljane žičnice tako, da jo poznajo ljubitelji smučanja. Ker v bližini Pece ni višjih vrhov je z nje lep razgled. Lepo se vidi bližnja Uršlja gora, Raduha in greben Olševe. Prav tako se vidijo najvišji vrhovi Kamniških in Savinjskih Alp. Na severno stran pa se vidijo avstrijske Alpe, kjer so nam najbližje Stubalpe-Packalpe in Seetaler Alpe.

Veliki vrh je 2110 m visoka gora, ki se nahaja v osrednjem delu Dleskovške planote. Z vrha na katerem se nahajata dve vpisni skrinjici (ena ima obliko miniaturnega Aljaževega stolpa) se nam odpre lep razgled na omenjeno planoto, ter najvišjim vrhovom Savinjskih Alp

Vošca je 1737 m visok vrh, ki se nahaja zahodno od Trupejevega poldneva. S travnatega vrha, se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe, zahodne Karavanke, vzhodne Karnijske in Ziljske Alpe, Dravsko dolino ter Visoke Ture in bližnje Krške Alpe. Nekaj metrov pod vrhom, pa se nahajajo še ruševine nekdanje vojaške karavle ter na bližnjem drevesu še žig in vpisna skrinjica z vpisno knjigo.

Krim je 1107 m visoka gora, ki se dviguje južno od Ljubljanskega barja. Z vrha na katerem stoji planinski dom, ter večje število oddajnikov je lep razgled na del Julijskih Alp, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in Ljubljansko barje.

Sljeme je s 1033 m najvišji vrh Medvednice, gore, ki se dviga severno od Zagreba. Z vrha na katerem se nahaja TV oddajnik in več gostinskih lokalov/planinskih domov je zaradi gozda omejen razgled (proti Gorjancem).

VRSTE IN VIŠINA ČLANARINE
A – polnoletna oseba: aktivni obiskovalec domačih in tujih gora z največjim obsegom ugodnosti 60,00 €
A/d – družinski popust 54,60 €
B – polnoletna oseba: aktivni obiskovalec domačih in tujih gora z osnovnim obsegom ugodnosti 28,00 €
B/d – družinski popust 22,60 €
B1 – polnoletna oseba: oseba, starejša od 65 let, z osnovnim obsegom ugodnosti 21,00 €
S+Š – srednješolec ali oseba s statusom študenta, do vključno 26.leta starosti, z osnovnim obsegom 18,50 €
S+Š/d – družinski popust 15 €
P+O – predšolski ali osnovnošolski otrok in mladostnik 8,00 €
P+O/d – družinski popust 6,40 €
IN – oseba s posebnimi potrebami (oseba, ki ji je delno ali v celoti odvzeta poslovna sposobnost) z omejenim obsegom ugodnosti 8,00 €
IN/d – družinski popust 6,40 €
D – pridruženi član  €

Člani, ki do 31. 1. 2021 poravnajo članarino za leto 2021, imajo neprekinjeno zavarovalno jamstvo. Članstvo traja od dneva včlanitve do 31. 1. 2022.